E-læring: Hvad er det og sådan kommer du i gang!

E-læring er et undervisningsredskab som kun er steget i popularitet i takt med at årene går. Flere og flere virksomheder hopper med på bølgen og begynder at tilbyde deres medarbejdere digital læring. Men hvad er e-læring egentligt og hvorfor er det så attraktivt?

Hvad er e-læring?

E-læring er elektronisk læring via computer, tablet, eller smartphone. Et kursus med e-læring kunne kombinere dokumenter, billeder, videoer og/eller quizzer, der tilsammen udgør et samlet, digitalt undervisningsforløb.

Et e-læringskursus kan gennemføres af medarbejderne på egen hånd uanset hvor de befinder sig og er derfor et uhyre praktisk redskab til kompetenceudvikling. Det er også et undervisningsværktøj, som kan skabe værdi i stort set alle organisationer på tværs af brancher, da det kun er fantasien, som sætter grænser for, hvilken slags kurser du vil tilbyde.

Et e-læringsforløb kan dreje sig om onboarding af nye medarbejdere, træning i brugen af et værktøj eller noget helt tredje, det er helt op til dig.

byg e-læring eller fil til onboarding

Hvorfor skal du bruge e-læring?

Som mennesker får vi mere og mere travlt, men samtidig er vi mere digitale end nogensinde før. Derfor falder e-læring på et meget tørt sted og er den perfekte undervisningsform for den moderne medarbejder. Den største fordel ved e-læring er derfor rent praktisk. Dine medarbejdere kan tage kurser præcis, når det passer ind i deres skema. Så længe de har internet, er læringen tilgængelig uafhængigt af, hvor de sidder i verden.

Det er nemmere og billigere at bygge og afholde e-læringskurser end mere traditionelle undervisningsformer. Dette sparer din organisation for at bruge tid og manuelle ressourcer, hvilket kan mærkes på bundlinjen. Når et e-læringsforløb først er bygget, vil der være rig mulighed for at genbruge materialet på nye brugere, hvilket igen er besparende.

Ifølge edutasia.com kræver e-læring 40-60% mindre tid, øger fastholdelse af viden med 25-60% og medarbejdere kan komme igennem 5 gange så meget materiale. Der er altså belæg for at kalde e-læring et essentielt værktøj at kigge nærmere på.

En populær brug af e-læring er ved onboardingen af nye medarbejdere. Her kan du spare mange manuelle ressourcer ved at klargøre et fuldkomment digitalt og automatisk forløb med e-læring. Den nye medarbejder vil få tilsendt læringsmaterialet og løbende uddannes til sin nye rolle, så de sikres den bedst mulige start i din virksomhed.

Hvordan kommer jeg i gang?

E-læringsmaterialet skal først og fremmest udvikles internt eller tilkøbes af en ekstern virksomhed. Materialet kan selvfølgelig smides på interne systemer, som et intranet, men her vil du ikke kunne se eller udtrække relevant data. Der er stor værdi i at kunne se, hvem der har gennemført hvilke kurser og lignende.

Derfor er det en god ide at afvikle e-læring gennem et learning management system (LMS), hvor undervisningen kan blive formidlet til brugerne. Med et LMS-system har du fordelen af et større overblik over dine medarbejderes fremgang i deres uddannelsesforløb. Du vil kunne se hvor langt de er nået i kurset, deres samlede resultater og følge op, hvis der skulle være opstået en hindring i deres læring.

Den efterfølgende evaluering er også gjort nemmere, da alt data ligger klar til at blive aflæst. Du kan også trække data ud i dit ønskede format, hvis den skal bruges til en præsentation.

Med plan2learn som LMS system er det gjort nemt at bygge e-læringskurser.  Her har du også muligheden for at kombinere klassiske fremmødekurser med e-læring til blended learning forløb. I plan2learn vælger du selv om du vil bruge færdigproducerede e-lærings-kurser eller dit eget materiale. En anden mulighed er, at dele dine kurser op i mindre bidder, bedre kendt som mikrolæring.

Guide til at bygge e-læring

Download vores guide til eDesigneren

I vores guide dykker vi ned i de mange muligheder, og nogle best practice tilgange, som du bør være opmærksom på, når du bygger e-læring. Du vil kunne læse mere om:

• Huskeregler når du arbejder med e-læring
• Hvilket værktøj bruger man til at bygge e-læring?
• Hvornår skal du bruge quizzer og tests?

Typer af e-læring

Mikrolæring er en unik tilgang til læringsforløb, hvor fokus er på at skære undervisningen op i mindre, letfordøjelige bidder, også populært kaldet learning nuggets. Disse nuggets kunne være små, individuelle stykker af information der skal læres eller aktiviteter, som skal udføres.

Mikrolæring har alle de samme fordele som vi beskrev med e-læring, men med denne undervisningsform er der ekstra værdi at hente. Når læringen er letfordøjelig og ikke alt for tidskrævende, er det nemmere for brugeren at finde tid til at gennemføre den. Det kunne være i frokostpausen eller i bussen, hvor man hurtigt kan gennemføre en undervisningsbid på en smartphone.

Blended learning er kombinationen af flere læringsformer i et samlet forløb. Der vil oftest være tale om en blanding af e-læring og mere traditionel fremmødeundervisning. Der er fordele ved begge former for undervisning og i kombinationen opstår der unikke muligheder for at bygge uddannelsesforløb.

Det kunne være et kursus, der krævede praktisk erfaring med et fysisk værktøj i fremmødekurser, samtidigt med at den teoretiske del af kurset blev afviklet som e-læring. På denne måde er der balance og mere fleksibilitet i undervisningen, hvilket også kan medvirke til højere engagement for medarbejderen.