Mikrolæring: Hvad er det og sådan kommer du i gang!

Du har måske læst om, eller arbejdet med e-læring og stødt på fænomenet ”mikrolæring”. Men hvad er mikrolæring egentlig og hvad kan det tilføje til din e-læring? Fænomenet er ikke helt nyt længere, men der er stadig uvished omkring, hvad mikrolæring egentlig kan bidrage med. Det vil vi forklare i denne artikel.

Hvad er mikrolæring?

Mikrolæring er en unik tilgang til læringsforløb, hvor undervisningen skæres op i mindre, letfordøjelige bidder, også populært kaldet learning nuggets. Disse nuggets kunne være små, individuelle stykker af information, eller aktiviteter som skal udføres.

Med mikrolæring har du rig mulighed for kreativitet, når du skal vælge, hvordan dine brugere skal modtage deres læring. Skal det være en mail med en lille video? Eller skal det være en sms, der minder brugeren om, at de har et 5 minutters kursus som skal gennemføres? Det er op til dig.

Det er altså en lille håndfuld læring, som en medarbejder får leveret og kan angribe, når det passer ind i deres skema. Du kan derfor beholde mange af de samme fordele som ved e-læring, nemlig at det er praktisk, lettilgængeligt og fleksibelt. Men der bliver smidt et par ekstra goder med oveni hatten, som vi vil gennemgå lige om lidt. Så der er måske god grund til at overveje, om du selv skal dyppe tåen i denne trend.

Hvorfor skal du bruge mikrolæring?

Den digitale tidsalder åbner konstant nye muligheder, og vi er stort set alle online hele døgnet rundt. I takt med at vi alle får kortere koncentrationsevne, så må vi også justere på vores læringstilbud.

Den moderne medarbejder er selvstændigt begyndt at opsøge læring på nettet, og griber ofte sin smartphone, for at søge svar på et uventet problem. Faktisk viser research, at 56% af medarbejdere først tilgår deres læring når de behøver det.

Mikrolæring møder brugerne hvor de allerede er, nemlig på de utallige devices vi alle bruger det meste af vores dag med at kigge på.

e-læring på mobil

Hvad er fordelene?

Mikrolæring er en kortere udgave af e-læring, og kan derfor tilgåes fra alle devices med en internetforbindelse. Det er en utrolig fleksibel læringsform, da et stykke læring kan gennemføres præcis når det passer dig.

Medarbejdere har ikke længere tid til at sætte sig ned og gennemføre et langt undervisningsforløb, da vi hurtigt skifter vores interesse til noget andet. De små learning nuggets er hurtige at komme igennem, og kan fordeles ud over en længere periode. Ønsker medarbejdere at lære en kompetence så hurtigt som muligt, så behøver de blot åbne deres valg af device, finde det rette kursus og efter et par minutter, er de klædt på med den nødvendige kompetence.

Mikrolæring putter mindre pres på vores indlæringsevne. Du får kun serveret små bidder, fremfor at skulle kæmpe dig igennem et helt måltid. Vi kan som mennesker ikke bearbejde mere end 3 til 5 stykker information af gangen. Vi har simpelthen brug for et pusterum. Det er derfor en mere optimal tilgang til læring, især når det kommer til brugerens fastholdelse af viden.

En bruger kan hurtigt gentage den samme nugget flere gange, hvilket også øger chancen for, at læringen holder ved. Det kunne eksempelvis være i en arbejdssituation, hvor en medarbejder ønsker en hurtig genopfrisker, før de giver sig i gang med en opgave. Det gør læringen relevant i medarbejderens daglige arbejdsgang, hvor mere konventionel læring måske kan virke som ren teori.

Læringsbidder er nemme at finde frem til, da de ikke er en del af et langt uddannelsesforløb, som skal dække mange emner. Medarbejderen kan hurtigt finde frem til lige netop den rigtige bid.

5 hurtige tips

  1. Hold dig til ét enkelt mål med hver læringsbid
  2. Engager dine brugere allerede fra start. Bare fordi det hurtigt er gennemført er ikke en undskyldning for kedeligt materiale
  3. Skær alt unødvendigt information fra. Hold dine læringsbidder så fokuserede som muligt.
  4. Vær tydelig med indholdet af dine læringsbidder. Forklar kort og præcist hvad brugeren får ud af hver bid, så de hurtig kan finde den rette.
  5. Gør din læring tilgængelig! Gør det nemt at tilgå læringsbidder på alle brugerens devices

Vil du høre mere om mikrolæring?