Blended learning: Hvad er det?

Blended learning er som en god gryderet, der tager ingredienser fra flere former for læring. I denne artikel kommer vi nærmere ind på hvad blended learning egentlig er, hvilke fordele det kan give dig, og hvorfor du bør overveje det i din virksomhed.

Hvad er blended learning?

Blended learning er kombinationen af 2 læringsdiscipliner. Det er mødet mellem den traditionelle face to face læring, og de digitale muligheder fra e-læring. Med blended learning tager man de bedste aspekter fra de 2 former for læring og kan derved opnå et højere samlet potentiale, mens man dækker over deres individuelle svagheder.

Der bliver sat fokus på at finde de ideelle metoder og materialer til et undervisningsforløb, da man frit kan vælge og vrage mellem fysiske og digitale ressourcer. Ved blandingen af discipliner sigter man efter at ramme netop den sammensætning, som optimerer indlæringen hos brugeren.

Et eksempel på et blended learning forløb kunne være en medarbejder, som skulle trænes i brugen af et værktøj på arbejdspladsen. Den teoretiske del af læringen kunne foregå via forskelligt e-læringsmateriale, såsom videoer og små spil, hvor der bagefter kunne skiftes til mere praktiske øvelser med værktøjet. Forløbet kunne så afsluttes med en quiz, som medarbejderen kunne gennemføre digitalt, når de følte sig ordentligt forberedt.

Hvorfor skal jeg bruge blended learning?

Den største fordel ved blended learning er som sagt, at du får frit valg mellem forskellige former for læring. Et forløb kan håndplukke lige præcis de elementer, som passer til den valgte målgruppe.

Skal fordelingen være mest e-læring? Eller foretrækker dine medarbejdere primært fremmødeundervisning med e-læring som et støttende element? Du kan frit justere efter behov. Man kan derfor i højere grad imødekomme den moderne medarbejders trang til varieret læring.

Derudover beholdes de klassiske fordele ved e-læring, nemlig at læringen kan udføres digitalt, når det passer i brugerens skema. Læringen som foregår online er fleksibel og foregår på de mange devices, vi allerede bruger i vores dagligdag.

Dette gør det nemt for en medarbejder, at kunne forberede sig til enten den praktiske undervisning eller en kommende test. De har nemlig en hurtig og simpel måde at terpe teorien, så mange gange som de føler er nødvendigt.

Ipad med e-læring

Blended learning lader dig bruge dine ressourcer bedst muligt, da du ikke behøver en underviser til hele læringsprocessen. Du kan med e-læringsmaterialet afvikle teorien på en måde, der appellerer til målgruppen og lade underviseren fokusere alt sin tid på den praktiske del. Det sparer i sidste ende ressourcer for din virksomhed.

Det vil selvfølgelig stadig være op til dig at gøre det teoretiske materiale spændende for brugerne. Utallige sider med information bliver ikke mere interessant af at blive læst online i stedet for et klasselokale. Her har du rig mulighed for at udnytte e-læringsformatet til at være kreativ med din formidling. Brug videoer, quizzer, eller lav små spil, så længe du aktiverer din målgruppe.

Hvordan kommer jeg i gang med blended learning?

Du har læst de mange potentielle fordele og vil nu gerne selv i gang. Men hvor skal du starte?

Først vil det gavne dig at skabe et overblik over din målgruppe og vurdere hvad deres læringsbehov vil diktere. Hvordan skal du sammensætte de forskellige elementer fra mere traditionel læring og hvad kan du afvikle digitalt?

Når dette er gjort kan du begynde at planlægge de forskellige læringselementer nærmere. Du kan overveje hvordan e-læringen skal formidles, om dette er via video, quizzer eller lignende. Ligeledes skal fremmøde undervisningen planlægges, så du opnår det størst mulige udbytte.

Du kan med fordel bruge et LMS, der vil gøre planlægningen af læringsforløb ganske automatisk, og sørge for nem dokumentation.

Du skal heller ikke være bange for at blande disciplinerne endnu mere end hvad du først havde planlagt. Det behøver ikke være på skift, du kan sagtens have planlagt små videoguides som brugerne skal tilgå midt i fremmødeundervisningen. Det er blot med til at holde læringen spændende.

Vil du høre mere?