Hvad er performance management? Den komplette guide!

I denne artikel kan du læse om, hvad performance management er, hvorfor du bør overveje det, og hvordan det kan implementeres i jeres organisation. Hvis du vil have et effektivt redskab til at hjælpe dine medarbejdere med at arbejde mod virksomhedens mål og vision, så er performance management svaret. 

Du vil kunne læse mere om forskellige typer af performance management systemer, hvordan de kan anvendes til individuelle medarbejdere og organisationen, samt hvordan de kan kombineres succesfuldt. 

Hvad er performance management?

Performance management er et effektivt værktøj til at måle, evaluere og forbedre medarbejderes arbejde og resultater. Det hjælper med at definere, hvad der anses for effektiv performance i netop din organisation, hvordan der kan måles på denne performance, og udvikler processer til at opnå bedre resultater, end hvad der tidligere var muligt.

Uanset organisationens størrelse eller type kan man måle og forbedre medarbejdernes præstationer. Dette vil være med til at skabe positive effekter på både virksomhedens resultater, samt medarbejdernes trivsel og motivation.

Målet er at skabe et miljø, hvor medarbejderne kan performe bedst muligt og producere af højeste kvalitet. Performance management kan altså hjælpe til at se de individuelle medarbejdere i en bredere kontekst indenfor arbejdspladsen.  

Performance management kort fortalt: 

  • Kan hjælpe ledere og medarbejdere med at have de samme forventninger for øje, såsom mål, karriere-fremskridt og hvordan den individuelle medarbejder følger organisationens vision.
  • Ledere kan justere workflowet, anbefale nye veje og tage valg, som vil hjælpe medarbejderen med at opnå deres mål.
  • Øg effektiviteten og skab værdi for organisationen 
  • Fokuser på tillid og transparens, da dette giver en klar forståelse af forventninger.
Guide til onboarding

Hent vores guide til effektiv onboarding

En ny ansættelse er forbundet med masser af forventninger. Fra begge parter. Derfor er det vigtigt, at organisationen sørger for en blød landing i de nye omgivelser. Og her er en god onboarding-proces fuldstændig afgørende.

Hvis du henter vores guide kan du bl.a. læse mere om:
• Øget produktivitet og tilfredshed med jobbet
• Større engagement
• Lavere medarbejderomsætning
• Hurtigere time-to-performance

Hvorfor bør du bruge performance management?

Performance management lader dig opsætte klare mål og forventninger for medarbejdere eller dig selv. Dette fjerner forvirring om, hvad der forventes, og gør det meget nemmere at fokusere på de rigtige opgaver.

Ved at identificere de ansattes styrker og svagheder kan man placere dem i de rigtige roller og ansvarsområder, og på den måde udnytte deres fulde potentiale og maksimere deres bidrag til organisationen.

Når alle arbejder mod de fastlagte mål, så vil du løbende kunne evaluere på performance, og opnå en masse præstationsinformation. Den kan du så benytte til at præcisere, hvor der skal handles og træffes beslutninger i forhold til at øge værdiskabelsen i den enkelte jobfunktion. Dette kan gøres ved at opstille nye mål, give feedback eller skabe inspiration til at løse opgaver på en ny måde. 

Sådan kommer du i gang med performance management

En vigtig faktor i performance management er at motivere medarbejderne, skabe engagement og stimulere initiativ, så de kan bidrage til at nå de organisatoriske mål. Effektiv koordination spiller en essentiel rolle i at sikre, at de rette medarbejdere udfører de rette opgaver på det rigtige tidspunkt.

Derudover bør du have fokus på åbne og ærlige dialoger, medarbejder og leder imellem. Dette kan omfatte regelmæssige check-ins og feedbacksamtaler, hvor medarbejderen kan give feedback på lederens ledelse og organisationens processer og politikker. Det kan også omfatte en åben dør-politik, hvor medarbejderne kan komme til lederen med spørgsmål eller bekymringer.  

En god performance management-proces kan fremme udvikling og læring hos medarbejderne. Ved at identificere deres udviklingsområder og tilbyde træning og udviklingsmuligheder kan organisationen styrke medarbejdernes kompetencer, færdigheder og viden, hvilket bidrager til vækst og egen succes på arbejdspladsen. 

Endelig kan det være nyttigt at bruge teknologi til at støtte performance management-processen. Dette kan omfatte værktøjer til målsætning og opfølgning, online-feedbackformularer og analyser af præstationsdata. Væsentlig dokumentation i denne forbindelse kunne være finans, kvalitetssikring eller personalesager, for at kunne dokumentere hvorvidt der udføres de rette opgaver på den rigtige måde. 

Performance Management Systemer

Balanced Scorecard, (BSC), er en af de hyppigst brugte typer af performance management systemer. Dette styrings- og ledelsesværktøj, indeholder fire hovedemner; finansiel, kunderne, interne processer, samt læring & vækst.

Systemet lader dig sætte et samlet strategi, der går på tværs af afdelinger, og sørger for at alle arbejder mod samme målsætning. Der vil også sættes mål i de individuelle afdelinger, og måles på deres resultater. Dermed kan du nemmere tage strategiske beslutninger, og planlægge indsatser, som kan hjælpe dig i mål.

For at skabe et Balanced Scorecard kræves der en stor mængde planlægning, fastsættelse af mål for organisationen, og en fuld implementering af målesystemet. Det kan du læse mere om her.

En anden, og lagt mindre udbredt type af performance management systemer, er den budgetdrevne forretningsplan. Dette system anvendes i tilfælde af at det er budgettet, som leder præstationsprocessen, frem for organisationens overordnede strategi. Systemet er karakteriseret ved at indtægter og udgifter er grupperet i kategorier, så ledere nemt kan identificere de områder, som har behov for nedskæringer. 

En effektiv performance management-proces kan have en positiv indvirkning på både organisationens resultater og de ansattes trivsel og motivation. Ved at have klare mål og forventninger, regelmæssig evaluering og feedback og muligheder for udvikling og læring, kan organisationen styrke medarbejdernes bidrag og samtidig med at der skabes en sund og produktiv arbejdspladskultur.  

Vil du have flere tips?